Armoede in Tubbergen

Armoedebestrijding in de gemeente Tubbergen

Een blik op lokale inzet
 
In een uitgestrekte gemeente als Tubbergen is armoede niet altijd even zichtbaar, maar toch vormt het voor veel inwoners een uitdaging. Anne Lansink, 27 jaar oud en al vier jaar werkzaam bij SWTD, houdt zich bezig met armoede(preventie) in alle dorpen binnen onze gemeente.
 
De rol van een armoedecoördinator
 
"Als sociaal werker armoede heb ik veel verschillende contacten. Van mensen die zich zorgen maken over hun financiële situatie of financiële zorgen hebben, tot (vrijwilligers-)organisaties en vrijwilligers die iets willen betekenen voor deze mensen. Denk hierbij aan de Verjaardagsbox of Stichting Leergeld. 
 
We houden ons bezig met ondersteuning bij armoede én de preventie ervan. Dat doen we op verschillende manieren, niet alleen bij mensen thuis maar bijvoorbeeld ook door kennis over geld, armoede en schulden te delen bij groepen, scholen of organisaties."
 
Ondersteuning voor inwoners
 
"Er zijn veel verschillende voorzieningen en regelingen die inwoners een (financieel) steuntje in de rug kunnen geven. Wij denken en kijken mee in de persoonlijke situatie om na te gaan voor welke voorzieningen zij mogelijk in aanmerking komen. 
 
Ook helpen we met een aanmelding voor hulp bij lokale en landelijke (vrijwilligers)initiatieven zoals de Verjaardagsbox, Stichting Leergeld of de Kledingbank, maar ook naar andere hulp zoals de Formulierenservice. Daarnaast helpen we bij het aanvragen van fondsen bij financiële nood zoals de PCI of PKN. En het Kindpakket (financiële bijdrage voor bijvoorbeeld kleding en/of schoolspullen voor kinderen) is ook bij ons aan te vragen."
 
 
Gevolgen van opgroeien in armoede
 
"Wat de gevolgen zijn voor een kind dat opgroeit in armoede kan per situatie verschillen. Door stress over financiën kan het voor ouders lastiger zijn om kinderen goed te ondersteunen en te stimuleren. Het kan zijn dat kinderen niet mee kunnen doen met sport of muziekles omdat er thuis geen geld voor is. Of zij kunnen niet naar een verjaardagsfeestje omdat er dan een cadeautje gekocht moet worden. Er kan door de zorgen thuis een groter risico zijn op sociale uitsluiting, maar ook op school kan het lastig zijn wanneer er niet voldoende geld is voor een goede laptop of andere schoolspullen."
 
Armoede in de gemeente Tubbergen
 
"Armoede is vaak minder zichtbaar in onze gemeente. Anders dan in steden wonen mensen in onze dorpen met een grote en kleine beurs door elkaar. Dit maakt dat er minder over gepraat wordt. Mensen schamen zich voor hun situatie en kunnen het daardoor lastig vinden om hun zorgen met anderen te delen.
 
Daarnaast is het lastig dat voorzieningen vaak niet in de buurt zitten, zoals in een stad. Er is bijvoorbeeld minder of geen keuze in winkels voor goedkope boodschappen en kleding. Dat maakt ‘arm’ zijn in een dorp ook lastiger.
 
Wat wij echter ook zien is dat er veel bereidheid is om een ander te helpen in deze gemeente. Er zijn veel verschillende initiatieven en vrijwilligers die zich inzetten om hen een steuntje in de rug te geven. We zien regelmatig mooie acties voorbijkomen of krijgen van inwoners babyspullen of gespaarde boodschappenpakketten."
 
Bewustwording en dankbaarheid
 
"Voor veel mensen in onze gemeente voelt armoede nog als ver weg, iets wat in hun omgeving niet of weinig voorkomt, terwijl het er ook in onze gemeente is. Armoede kan iedereen overkomen, bijvoorbeeld wanneer het door stress even niet meer lukt om het overzicht over je financiën te behouden, je je baan verliest, ziek wordt of noodgedwongen je huis moet verkopen bij een scheiding. 
 
Het is mooi om al te zien dat mensen het over armoede in onze gemeente hebben en begrip tonen voor een ander. Ik hoop dat we in de toekomst, met elkaar als inwoners, kunnen zorgen voor nog meer bewustwording over armoede.
 
Als laatste wil ik nog graag alle vrijwilligers van de Verjaardagsbox, Stichting Leergeld, de Voedselbank en de PCI en PKN bedanken voor hun inzet. Jullie maken voor velen het verschil!" besluit Anne.
 
Advies of hulp nodig? Neem dan contact op met Anne via a.lansink@swtd.nl of bij Schakel https://swtd.nl/contact/.