Armoedebestrijding
Armoedebestrijding in onze gemeente
Met mekaar en voor elkaar
In een samenleving waarin welvaart en overvloed niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn, spelen armoede en financiële moeilijkheden een grote rol. Deze uitdagingen treffen niet alleen individuen, maar hebben ook diepgaande gevolgen voor gezinnen en gemeenschappen als geheel. Om meer inzicht te krijgen in dit complexe en belangrijke onderwerp, hebben we gesproken met Astrid Wessling: ervaren armoede coördinator in de gemeenten Tubbergen en Dinkelland.
Astrid Wessling, een 47-jarige professional met meer dan twee decennia ervaring in het welzijnswerk, heeft haar passie gevonden in het ondersteunen van mensen die te maken hebben met armoede en financiële moeilijkheden. Als sociaal werker armoede is ze al ruim vijf jaar actief bezig met het aanpakken van deze uitdagingen in haar gemeenschap.
De rol van een armoede coördinator
"Als armoede coördinator omvat mijn werk een breed scala aan taken, maar ik bied vooral ondersteuning en begeleiding aan mensen die te maken hebben met financiële moeilijkheden", legt Astrid uit. "Mijn collega's en ik zijn het aanspreekpunt voor degenen die zich in een lastige financiële situatie bevinden. We helpen bij het vinden van beschikbare voorzieningen en diensten binnen de gemeente en bieden begeleiding bij het aanvragen ervan. Ook werken we actief aan het verminderen en voorkomen van armoede door het leggen van verbindingen tussen verschillende organisaties en initiatieven die zich bezighouden met armoedebestrijding."
Ondersteuning voor gemeente-inwoners
"Voor de inwoners van Tubbergen en Dinkelland bieden wij een scala aan ondersteunende diensten, waaronder kindpakketten, verwijzing naar lokale initiatieven zoals de Kledingbank en Voedselbank, en hulp bij het aanvragen van financiële steun en fondsen. Daarnaast kunnen we doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpdiensten voor bijvoorbeeld schuldhulpverlening."
De impact van armoede op gemeenschappen
"Aan armoede gerelateerde uitdagingen kunnen nog moeilijker zijn in gemeenten zoals Tubbergen en Dinkelland", merkt Astrid op. "De afstanden tot diensten en voorzieningen zijn soms groter dan in stedelijke gebieden, wat de toegang tot hulp lastig maakt. Daarnaast kan de schaamte rond armoede groter zijn omdat het contrast tussen arm en rijk meer opvalt. In steden zijn vaak bepaalde wijken of buurten arm, in onze gemeente is het meer verdeeld."
Armoede in Tubbergen en Dinkelland
"Het opgroeien in armoede kan grote gevolgen hebben", benadrukt Astrid. "Naast de directe financiële stress kan armoede leiden tot sociale uitsluiting, achterstanden op school én een negatief toekomstperspectief voor kinderen. Veel kinderen maken zich bijvoorbeeld zorgen over de financiering van hun latere opleiding. Het is een realiteit die veel verder reikt dan alleen het ontbreken van materiële middelen."
Bewustwording en dankbaarheid
“Bewustwording van armoede in onze gemeente blijft een belangrijk aandachtspunt.” Benadrukt Astrid. “Voor veel mensen is armoede “ver van hun bed” en hebben ze er geen idee van dat het ook in onze gemeente speelt. Ook oordelen mensen vaak en hoor je meer dan eens de kreet: ‘het is hun eigen schuld, laat ze aan het werk gaan’. Erg kwetsend want het zijn vaak “life events” waardoor armoede of schulden ontstaan; een faillissement, scheiding, ziekte, arbeidsongeschiktheid. Het kan iedereen overkomen.”
In het zonnetje
“Tot slot wil ik graag de vrijwilligers van de Verjaardagsbox, stichting Leergeld, de Voedselbank, de Kledingbank en de Caritassen heel erg bedanken voor hun inzet voor deze doelgroep.” Besluit Astrid. “Jullie maken het verschil!”