Column april

De dorpsondersteuner vertelt
Zorgen voor en met elkaar
Samen zorgen voor inwoners klinkt makkelijk, maar in de praktijk is het soms lastig om goed met elkaar samen te werken. Als (zorg)professional werk je meestal voor je eigen organisatie. Je kent daardoor niet altijd de anderen die ook in het netwerk actief zijn.
Een goede samenwerking
In Fleringen hebben we een mooie manier gevonden om goed samen te werken. We noemen het “Fleringen Vitaal Plus”. In deze groep zitten verschillende mensen, namelijk: een praktijkondersteuner, thuiszorgorganisatie, ergotherapeut, fysiotherapeut, WMO-consulent, twee inwoners en de dorpsondersteuner.
We hebben ervoor gekozen om inwoners aan te laten sluiten, omdat zij veel weten over wat er speelt in het dorp. Ze horen wat er leeft en waar behoefte aan is, net als ik. Samen willen we één ding: de best mogelijke zorg voor inwoners. Daarvoor hebben we elkaar nodig.
Hoe doen we dat?
Als dorpsondersteuner nodig ik iedereen twee keer per jaar uit voor een lunchbijeenkomst. Tijdens deze lunch praten we met elkaar over wat er goed gaat in het dorp, wat beter kan en hoe we dat gaan aanpakken. Daarnaast delen we ook informatie wat er speelt binnen onze organisaties.
Werken als een estafetteteam
Je kunt onze samenwerking vergelijken met een estafetteloop. We starten samen met de inwoner. De eerste zorgverlener neemt het ‘stokje’ en helpt de inwoner. Als het nodig is, geeft deze zorgverlener het stokje door aan een collega. Soms lopen er meerdere mensen tegelijk mee.
We geven het stokje pas door of laten het los als we samen met de inwoner goed hebben gekeken of dat ook echt nodig is en kan. En als het helpt, kom ik als dorpsondersteuner nog eens langs om te zien of alles nog goed gaat.
Waarom werkt dit goed?
Doordat we elkaar regelmatig spreken, kennen we elkaar goed. Dat maakt het makkelijk om snel te schakelen en mensen door te verwijzen. Zo krijgt de inwoner sneller de juiste hulp. Een inwoner hoeft dan niet steeds opnieuw zijn verhaal te doen. De zorg sluit goed op elkaar aan.
Vragen?
Heb jij ook een (zorg)vraag? Neem dan contact op met de dorpsondersteuner van jouw dorp of met een andere zorgverlener.