De Dag van de Vrijwilliger

Vandaag vieren we de Dag van de Vrijwilliger, een dag gewijd aan het eren en erkennen van de onschatbare bijdragen van vrijwilligers wereldwijd. Om deze dag te markeren, hebben we een kijkje genomen achter de schermen van een verzorgingstehuis, waar vrijwilligers elke dag hun tijd en energie inzetten om het leven van anderen te verrijken.

 

Het verzorgingstehuis, een oase van zorg en ondersteuning, wordt niet alleen gerund door zorgprofessionals, maar ook door een team van toegewijde vrijwilligers die een verschil maken in het leven van de bewoners.

 

Bij aankomst werden we hartelijk ontvangen door Nadischa, die klaar stond om ons te laten zien wat haar dagelijkse taken en activiteiten inhouden. Vijftien jaar geleden begon ze hier als vrijwilliger vanuit haar maatschappelijke stage. Door deze stage heeft ze een goed inkijkje gekregen in wat vrijwilligerswerk precies is.

 

“Hierdoor werd ik erg geënthousiasmeerd en heb ik me uiteindelijk ingeschreven als vrijwilliger” - Nadischa

 

Ook spraken we met Daniek en Annemarie, zij waren eerder altijd activiteitenbegeleidsters en hebben nu de naam Coördinerend Begeleider Welzijn gekregen. Dit houdt in dat ze nog meer de coördinerende rol op hen mogen nemen.

 

“Op die manier hebben we toch nog meer contact met de vrijwilligers en dat vinden we heel fijn” - Annemarie

 

Elke dag brengt nieuwe uitdagingen en beloningen met zich mee. De vrijwilligers helpen bij dagelijkse activiteiten, zowel één op één als in groepsverband. Ze helpen met het organiseren van groepsactiviteiten, en nog belangrijker, ze zijn er gewoon om te luisteren en gezelschap te bieden aan de bewoners van het verzorgingstehuis.

 

Tijdens een gesprek met een van de bewoners, meneer Jan Bekhuis, deelde hij zijn waardering voor de vrijwilligers.

 

"Ik vind het erg fijn als er vrijwilligers zijn die helpen met het ondersteunen van alle activiteiten.” - Jan

 

Het werk van vrijwilligers in een verzorgingstehuis gaat verder dan slechts een helpende hand bieden. Het gaat om het opbouwen van verbindingen, het delen van verhalen en het bieden van menselijke nabijheid aan hen die dit het meest nodig hebben. Op deze Dag van de Vrijwilliger is het belangrijk om de onschatbare bijdrage van deze individuen te erkennen. Hun inzet versterkt niet alleen de gemeenschap, maar verspreidt ook liefde, zorg en vreugde onder degenen die het meest kwetsbaar zijn.

 

Laten we vandaag en elke dag dankbaar zijn voor de vrijwilligers overal ter wereld, die met hun tijd en toewijding een wereld van verschil maken voor anderen. Vrijwilligerswerk is voor iedereen, ook als je niet standaard iedere week kan. Kijk zelf rond in je omgeving waar je vrijwilligerswerk kan doen en meld je aan!