Inloop uurtjes

Fit en vitaal ouder worden omvat veel meer dan alleen gezonde voeding en lichaamsbeweging. Het omvat ook een gezonde geest, vooral voor ouderen die vaak alleen thuis zitten zonder enige vorm van vermaak gedurende de dag. Gelukkig zijn er in verschillende gemeenten, zoals Tubbergen en Dinkelland, speciale inloopuurtjes ontstaan die gericht zijn op het welzijn van deze ouderen. Deze uurtjes bieden niet alleen activiteiten en spelletjes, maar ook waardevol sociaal contact, waardoor zij niet alleen hoeven te zijn. Een bezoek aan een van deze inloopuurtjes in zowel de gemeente Tubbergen als Dinkelland gaf ons een glimp van dit prachtige initiatief.

 

Een warm welkom en gezelligheid

Bij Terra Nova in Tilligte werden we hartelijk ontvangen met koffie, thee en wat lekkers. De ouderen die hier samenkomen, bouwen langzaam maar zeker een band op en kijken ernaar uit elkaar wekelijks te ontmoeten. Elke dinsdag tussen 10:00 en 14:00 uur komen ze hier samen. Na de koffie en thee nemen ze deel aan diverse activiteiten of spellen naar keuze. Tijdens de feestdagen was er bijvoorbeeld een speciale activiteit waarbij enkele dames kerstmandjes maakten, terwijl anderen genoten van een potje "Mens Erger Je Niet". Het draait hier om het samenzijn en het genieten van elkaars gezelschap.

 

Gemeenschapsgevoel in Albergen

In de gemeente Tubbergen bezochten we de Kuierstie in Albergen. Hier komt een grote groep dames elke donderdagochtend samen om gezelligheid te ervaren en bij te kletsen. Als we aan één van de dames vragen waarom ze het zo leuk vindt om te komen, is “kuieren” dan ook haar antwoord. De dames genieten van kaartspellen en Rummikub onder het genot van elkaars gezelschap. Veel van hen zijn weduwe en voelen zich eenzaam als ze niet naar deze inloop gaan. Voor hen betekent dit wekelijkse uurtje ontzettend veel; het geeft hen iets om naar uit te kijken.

 

Deze waardevolle initiatieven zijn ontstaan vanuit het Leefbaarheidsfonds, dat de zelfredzaamheid en gemeenschapszin ondersteunt. Het benadrukt ook het belang van voldoende maatschappelijke voorzieningen, waarvan deze initiatieven een prachtig voorbeeld zijn.

 

Doe ook mee!

Heb je zelf een inspirerend initiatief in jouw gemeente? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de gemeente of met Fit en Vitaal. Het delen van zulke initiatieven kan een verschil maken in het leven van velen!