Preventie als prioriteit

Het nieuwe armoedebeleid

Babette, een toegewijde kracht én frisse wind binnen Noaberkracht, zet zich al meer dan een jaar in voor het armoedebeleid in de gemeente Tubbergen. Haar rol omvat onder andere het implementeren van de participatiewet en het uitvoeren van het armoedebeleid. Tijdens een interview deelt ze haar inzichten over het beleid, de nieuwe nota en haar visie op effectieve armoedebestrijding en de rol die de gemeente hierin speelt.
 
"We hebben onlangs een aanpak geïntroduceerd in de vorm van een nieuwe nota over armoede", vertelt Babette enthousiast. "Dit is een beleidskader, waar de doelen en ambities instaan die wij als gemeente nastreven. De focus ligt nu vooral op twee belangrijke aspecten: het voorkomen én bestrijden van armoede.”
 
Nadruk op preventie
“Een belangrijke verandering in het beleid is de nadruk die we leggen op preventie", vervolgt Babette. "We proberen nu nog meer te voorkomen dat mensen in financiële problemen komen, bijvoorbeeld door regelmatig huisbezoeken af te leggen om problemen tijdig te signaleren en aan te pakken. Waar we voorheen een mailtje stuurden, of belden, gaan we nu het gesprek aan bij de mensen thuis.”
 
Financiële gezondheid
Een ander belangrijk punt dat we aanpakken, is de relatie tussen armoede en gezondheid", legt Babette uit. "Vaak zien we dat mensen die in armoede leven, ook te maken hebben met slechtere gezondheid en beperkte toegang tot gezonde voeding. Het is daarom van groot belang om armoedebestrijding niet alleen te zien als een economisch vraagstuk, maar ook van grote invloed op een fit en vitaal leven.”
 
Let op elkaar
In de strijd tegen armoede speelt betrokkenheid binnen de gemeenschap een grote rol", stelt Babette. "Door ‘vindplekken’ te creëren waar mensen terechtkunnen, kunnen we armoede effectiever aanpakken. Maar wij begrijpen ook dat er nog veel schaamte is omtrent armoede. Dit kan een groot obstakel vormen voor mensen om hulp te zoeken, maar laten we dat niet in de weg laten staan.” Vervolgt Babette. “De gemeente heeft veel te bieden, en het is onze oprechte intentie om bij te dragen aan gezonde gemeenschap.
 
Laten we dan ook samen de verantwoordelijkheid nemen om op elkaar te letten. Als je vermoedens hebt of iemand kent die wel wat hulp kan gebruiken, aarzel dan niet om dit door te geven aan de juiste instanties, zoals de schulddienstverleners. En onthoud: Dit kan altijd anoniem."
 
Voor meer informatie over de nota, het armoedebeleid en de verschillende instanties kun je terecht op onze website.